Türkiye’de görülmesi gereken Tarihi ve Turistik yerler …




Tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan, coğrafi konumuyla dünyanın en önemli geçiş güzergahlarından biri olan Anadolu toprakları, bu birikimin izlerini taşıyor. Türkiye’de görülmesi gereken birçok güzel yer bulunuyor. İşte doğudan batıya, kuzeyden güneye Türkiye’de görülmesi gereken yerler…

Topkapı sarayı – İSTANBUL :




Nemrut Dağı (ADIYAMAN – Kahta) :

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı’nın antik kentini barındıran milli park içerisinde, aslan ve kartal heykellerinin arasında 7 metreye varan dev heykeller bulunuyor. Bölge, tarih meraklıları için ideal.


İshak Paşa Sarayı _ AĞRI :

Doğubeyazıt’ın 5 km. uzağında sarp kayalar üzerine kurulmuş 116 odalı İshakpaşa Sarayı, Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.


Selimiye Camii – EDİRNE :

Edirne Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın ustalık eseri dediği cami. Aynı zamanda Osmanlı-Türk mimarisinin de doruk noktası. İçeride bulunan çinilerin, hatların, mermerlerin ve işlemelerin hepsi ise ayrı bir sanat eseri.


Tuz Gölü – KONYA ;




Efes antik kenti – İZMİR :


İzmir’in Selçuk ilçesi yakınlarındaki 4 bin yıllık Efes Antik Kenti, kiliseleri, çarşıları, mağaraları, çeşmeleri ile en çok ilgi çeken turistik mekanlardan.


Pamukkale – DENİZLİ :

Denizli’de bulunan ve Antik Havuz, Antik Tiyatro, Arkeoloji Müzesi’nin de yer aldığı bölgeyi, hem bir doğa harikası hem de tarihi bir mekan olarak gezebilirsiniz.


Van Gölü – VAN :

Van kültürel birikimi ve doğal güzellikleri, yöresel dokusuyla Anadolu’nun motiflerini yaşatabilen bir kent. Türkiye’nin en buyuk gölü bu ilimizde. Van Gölu üç de ada barındırıyor: Bu adalardan en meşhuru Akdamar adası


Mevlana – KONYA :

Konya, tarihi ve kültür mirası ile tam bir açık hava müzesi. Hz. Mevlana’nın iklimini hissetmek, onu yaşamak isteyenler yolunu muhakkak bu kente düşürmeli.


Yedigöller Milli Parkı – BOLU :

Dağların arasındaki vadilerde zamanla oluşan ve yan yana sıralanan göller Yedigöller olarak anılıyor. Doğa meraklıları için ideal bir mekan.


Uzungöl Yaylası – TRABZON :

Uzungöl, dağların arasına gizlenmiş bir düş bahçesi adeta. Yeşilin binbir tonu, rengarenk çiçekler, yayla serinliği… Yapılaşma çoğalmadan yolunuzu Uzungöl’e düşürün.

Osmanlı Mimarisi Evleriyle – KARABÜK – Safranbolu :

Karabük’e bağlı bir Karadeniz kasabası olan Safranbolu, klasik Osmanlı kent mimarisini yansıtan evleriyle tanınıyor. Türkiye’de ‘Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 9 kültürel varlıktan biri…

Balıklı göl – ŞANLIURFA :

Balıklıgöl, (Aynzeliha ve Halil-ur Rahman Gölleri ) İbrahim Peygamber’in ateşe atıldığında düştüğü yer olarak biliniyor. Bu iki göl Urfa’nın en çok ziyaretçi çeken yerleri.


Harran – ŞANLIURFA :

Elazığ’a 5 km. mesafede Şanlıurfa’nın 45 km. güneydoğusundakı Harran, Mezopotamya ile Akdeniz’i birleştiren önemli bir durak noktası. Harput ilçesi bir açık hava müzesi görünümünde. Müzesi, kalesi, Ulu Camii, Meryem Ana Kilisesi ve Buzluk Mağarasıyla görülmeye değer bir turizm merkezidir. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. İlk çağlardan beri önemli kültür merkezi.

Likya – Fethiye – MUĞLA

Likya, Roma ve Bizans uygarlıklarından kalan tarihi yapıları olan Olimpos’ta hem doğal hem gizemli bir tatil geçirebilirsiniz. Çıralı’da 3 bin yıldır yanan ateşi görebilir, dünyanin en güzel kumsallarından birinde denize girebilirsiniz.

Gelibolu Yarımadası’nda Tarih – ÇANAKKALE :

Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası, adeta bir savaş müzesi görünümünde. Çanakkale’de bulunan şehitlik, birçok ziyaret mekanı ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Kapadokya – NEVŞEHİR :

Osmanlı Köyü – Cumalıkızık – BURSA :

Bursa’ya 2 km. uzaklıktaki Cumalıkızık, Orhangazi’nin Bursa’ya girmeden önce yaptırdığı köylerden biri. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin verildiği evlerden oluşan köye giderseniz, dar sokaklardan akan sular sizi karşılayacak.

Ölüdeniz – MUĞLA – Fethiye :

Fethiye’ye bağlı Öludeniz’de, dünyanın en güzel kumsalında denize girebilir, Kelebekler Vadisi ve Gemiler Adası’nı görebilir, Babadağ’dan yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Antik kent – Aspendos – Serik – ANTALYA

Aspendos, amfitiyatrosuyla meşhur bir antik kent. Antalya’nın 49 km. batısında yer alıyor. M.S. 2. yy’da Romalılar tarafından inşa edilen tiyatro 15 bin kişi kapasitesi ile en iyi korunmuş eski yapılardan.

Kültürlerin Kavşak Noktası: Hasankeyf – BATMAN :

Mardin ve Batman arasında yer alan Hasankeyf, konum itibarıyla kültürlerin kavşak noktasında bulunuyor. Hasankeyf, birkaç ay içinde 12 bin yıllık tarihi, bölge halkının evleri, bitki ve hayvan türleri ile birlikte Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak.

Söğüt’te Tarihe Yolculuk – BİLECİK :

700 yıllık Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Söğüt, Bilecik’in 29 km. doğusunda. Söğüt’e yolunuzu düşürüp Ertuğrul Gazi, Dursun Faki ve Şeyh Edebali’nin türbelerini ziyaret edebilirsiniz.

Mezopotamya’nın İncisi – MARDİN :

Taşın insan yaşamındaki yerini, insan emeğinin taşı nasıl şekillendirdiğini görmek için dinlerin, mezheplerin harman olduğu Mardin’e yolunuzu düşürün.

Zeugma – Mozaik Kent – GAZİANTEP :

Gaziantep ili, Nizip ilçesinde yer alan antik şehir, Roma döneminden kalan mozaikleri ile tanınıyor. ZEUGMA: Binlerce Yıllık Tarihe Ayna Tutuyor

Kazdağları Edremit – BALIKESİR :

Doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercihi : Karagöl – Tarih, Oksijen, Trekking :

Çanakkale ve Balıkesir arasında Edremit ilçesinde bulunan Kazdağları, yemyeşil doğası, tarihi kalıntıları, dereleri ve şelaleleriyle görülmeye değer bir belde.
Türkiye’nin En İyi Seyahat edilecek yerlerinden.

Doğayla İç İçe Bir Kasaba:

Amasra 

Karadeniz’in şirin kasabalarindan olan Amasra, sakin bir tatil isteyenler için ideal bir mekan. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, kalesi, müzesi ve Cenova şatosuyla tarihi bir tur da yapabilirsiniz.

Bir İç Anadolu şehrinde de sizi şaşırtacak şeyler olabilir. Şehrin merkezinden geçen Yeşilırmak’ın kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için iyi bir neden.
Uluabat Gölü
Bursa’ya 34 km uzaklıktaki Uluabat Gölü, yapısı itibariyle değişik türden yüzbinlerce su kuşuna beslenme ve barınma olanağı sağlıyor. Su içinde yaşayan canlılar için de zengin bir yapıya sahip gölde 21 çeşit balık bulunuyor.
İstanbul’a Nefes Aldıran Yerler
İstanbul’da yaşıyorsanız yakın yerlere kaçmak istersiniz. İşte; tarihi Polonezköy, iki akarsu arasında kalan şirin mekan Ağva veya İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakası Karadeniz girişinde yer alan Anadolu Feneri önerebileceğimiz mekanlar.
Hem Kaplıcası Hem Yeşili: Oylat
Tatilde herkes farklı yerleri tercih eder. Eğer kaplıca seçeneğinden yanaysanız, İnegöl’e 27 km. uzaklıktaki Oylat Kaplıcaları’nı tercih edebilirsiniz. Orman içindeki mekan, size hem yeşilin en güzelini hem de şifalı sularını sunuyor.
Güneşin En Son Battığı Yer: Gökçeada
Kaleköy’de Türkiye’nin en son günbatımını yaşamak, Zeytinli’de dibek kahvesi içmek ve Hristo’nun tatlılarını yemek isterseniz Gökçeada’ya yelken açın. Rum köylerini tek tek gezin.
Sörf Cenneti Alaçatı
Alaçatı, her milletten sörfçünün akın ettiği yerlerin başında geliyor. Hem rüzgarıyla yılın tüm zamanlarında sörf yapma imkanı tanıyor hem de doğal güzellikleri, mimarisi ve yetiştirilen doğal ürünleriyle sizi bekliyor.
Köyceğiz
Bir liman kenti olarak tarihi 4 bin yıla dayanan şehrin, tercih edebileceğiniz çok farklı özellikleri bulunuyor. Örneğin, Sultaniye köyünde termal kaplıcalara gidebilir, Yayla köyü ve Gökçeova’da safari yapabilirsiniz.
Datça
Datça merkeze 25 km. uzaklıktaki Palamutbükü’nde denize girebilir, şeffaf sularında balık avlayabilir ve yakın yerlere tekne turuna çıkabilirsiniz. Sit alanı olarak belirlenen köy, denizi ve doğayı sevenler için iyi bir tatil imkanı sunuyor.
Saklıkent
Fethiye-Antalya arasındaki 18 km. uzunluğundaki Saklıkent, olağanüstü güzellikler sunan bir vadi olarak karşımıza çıkıyor. İlerlemek için kayalara tırmanacağınız mekan size farklı bir deneyim sunacak.
Adalarda Gezmenin Tam Zamanı
İstanbul’da gezilip görülmesi gerekli yerler listesinin başında mutlaka Adalar olmalı. Özellikle de Büyükada. Yaz, adalara gitmek için en uygun mevsim.
Noel Baba Kilisesi
Uluslararası bir üne sahip Demre’de Noel Baba Kilisesi, Myra antik kentinin dağa ustalıkla oyulmuş kaya mezarları görülmeye değer yerler. Kaş’a 40 km. mesafede bulunuyor.
Ordu’ya Boztepe’den Bakın
Doğanın tüm güzelliklerinin cömertçe sergilendiği bir ilimiz Ordu. Karadeniz’in en temiz kumu ve en uzun sahil şeridine sahip. Yeşil ile mavinin kucaklaştığı şehri, Boztepe’den seyretmenin keyfine doyum olmaz.
Kültepe’yi Dünya Tanıyor
Anadolu’nun en eski yazılı kaynakları da Kayseri’nin 8 km. doğusundaki Kültepe’de bulundu. Kültepe kazıları bütün dunyanın yakından takip ettiği bir çalışma.
İznik’e Bir Gün Ayırın
Yolunuz Bursa’ya düştüyse İznik’i mutlaka görmelisiniz. Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin kol kola verdiği bu şirin ilçe Bursa’ya bir saatlik mesafede. Çinileri de dünyaca ünlü.
Yedi Renkli Göl Eğirdir
Isparta sınırları içindeki Eğirdir Gölü’nün manzarası yılın her mevsimi harika. Genelde çamgöbeği renginde olan göl; bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında yedi renkli olarak anılıyor.
Damlataş Astıma İyi Gelir
Alanya için çok rahatlıkla bir mağaralar kenti diyebiliriz. Dünyaca ünlü mağarası Damlataş’tır. Mağara, büyüleyici güzelliğinin yanı sıra astım hastalarına iyi gelen havasıyla da bilinir.
Efes Antik Kenti
İlk Uygarlıklardan Bugüne: Karain
Antalya’daki Karain mağaraları, Türkiye’nin en büyük ve aynı zamanda içinde insan yaşayan dogal mağaraları arasında yer alıyor.
Bolu’da Doğanın Kucağında
Bolu’nun yanıbaşında kıvrıla kıvrıla çıkan bir yolla ulaşılan Gölcük, bir minyatür göl olarak karşınıza çıkıyor. Daha büyük bir gölun yer aldığı Abant ise, keyifli bir yürüyüş yapmak, pedal çevirmek, fayton gezintisine çıkmak için ideal…
Cami Ve Kilise Bir Arada: Ani Harabeleri
Kars’ta, farklı uygarlıkları simgeleyen eserlerin bulunduğu Ani Harabeleri, en cazip turizm merkezlerinden biri. Farklı uygarlıklara ait cami, kilise, kervansaray ve manastırın yer aldığı mekan tam tarihseverlere göre…
Artvin’in Her Köyü Bir Yayla
Artvin’in de yüzde 51’ini yaylalar oluşturuyor. Burada, Sahara Yaylası (Savsat), Bilbilan Yaylasi (Ardanuc), Kafkasor Yaylası’nı (Merkez) görebilirsiniz. Vadiler de bunların arkasından gelir.

Bir yanıt yazın