Türkiye’nin Şifa Dolu Kaplıcaları ve Özellikleri
Sağlık turizmi açısından her dönemde önemli olan kaplıcalar, her şeyin doğalına yöneldiğimiz bugünlerde daha da fazla ilgi görmeye başladı. Jeotermal kuşak üzerinde olan Türkiye, 1300’e yakın farklı sıcaklık ve içeriklerden oluşan doğal kaynak suyuna sahip, ve termal kaynaklar açısından Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Romatizma, sinir sistemi rahatsızlıkları, solunum yolu hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi gelen bir “termal cennet” diyebileceğimiz ülkemizin şifa dolu kaplıcalarını bir sonraki tatiliniz için listeledik…
Gazlıgöl – Afyon
Afyon’a yaklaşık 22 kilometre mesafede yer alan Gazlıgöl, Eskişehir karayolu ve demiryolu güzergahları üzerinde bulunmaktadır. Gazlıgöl kaplıca sularının sıcaklık aralığı ise 40-71 derece arasındadır. Ayrıca Gazlıgöl termal sularının romatizmal hastalıklara, kalp ve dolaşım sistemi, böbrek ve idrar yolları, karaciğer, safrakesesi, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, kireçlenme ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Kangal Balıklı Kaplıcası – Sivas
Kangal balıklı kaplıca, ülkemizde deri hastalıklarından; Sedef Hastalığı (Psoriasis) Ve romatizmal hastalıkların tedavisinde ün yapmış bir kaplıcadır.Bu kaplıcamızın önemi; suyun kimyasal özelliklerinden ve içinde yaşayan balıklardan ileri gelmektedir. Kaplıca suyunun 35+ 0.5 olması ve kimyasal içeriği nedeniyle çeşitli hastalıkları tedavi edici yöre halkı tarafından bilinmekte olup, bu tedavi özelliğinin tüm ülke ve dünya geneline yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır.Diğer taraftan kaplıca suyunda yaşayan balıkların insan vücuduna saldırırcasına gelmeleri hastalıkların bu balıkların iyileştirdiği düşüncesi de oldukça yaygındır. Kaplıcanın bu yönü araştırıcıları fi ziksel, kimyasal, jeolojik, biyolojik ve klinik bulgular elde etmeye yönlendirmiştir.Diğer taraftan pek çok cilt hastası ( Yurt içinden-Yurt dışından ) kaplıcaya gelmekte ve belirli sürelerle havuza girip ‘Balık-Su’ tedavisi gördükten sonra iyileştiklerini ifade etmektedirler. Kaplıcanın 2003 tarihinde Sağlık Bakanlığı Tarafından Sağlık tesisi olarak tescili yapılmıştır.
Güzellik İksiri: Sandıklı Kaplıcası (Hüdai) – Afyon
Kaplıca denince Türkiye’nin ilk akla gelen şehirlerinden olan Afyon, sadece ülke içinden değil, yurt dışından da çok ilgi görüyor ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Çok sayıda termal kaynağa sahip olan Afyon’un en ünlüsü Sandıklı Kaplıcası. Su sıcaklıklığı 42 ile 53 derece arasında değişen termal kaynak; felç, faranjit, deri hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa şifa dağıtıyor. Sandıklı (Hüdai) Kaplıcası için, termal suların en şifalısı olduğu söyleniyor ve yüksek kükürt oranıyla gençlik-güzellik iksiri olarak biliniyor. Sandıklı Kaplıcası’nı diğer kaplıcalardan ayıran en önemli özelliği ise, ünü dünyaya yayılmış çamur banyoları. Ortopedik operasyonlar ve spor yaralanmalarında şaşırtıcı derece iyileştirici etkisi olduğu görülüyor.
Afyon – Antalya Karayolu’nun 65. kilometresinde bulunan kaplıcanın çevresinde konaklama imkanı sunan çok sayıda otel bulunuyor.
Dünyaca Ünlü: Pamukkale Travertenleri – Denizli
Tüm dünyanın bildiği ve yerli-yabancı turistin uğrak noktalarından olan Pamukkale, şifası yüzyıllar önce keşfedilmiş, karstik alanlardan çıkan termal suların oluşturduğu pamuk görünümlü kalker tüfleriyle Denizli’nin en ünlü termal kaynağı olarak biliniyor. Pamukkale merkeze 18 km. uzaklıkta buluna travertenler, kireç çözeltisinin oluşturduğu görüntüsü sebebiyle de görenleri büyülüyor. Pamukkale’nin kaplıca suyu; kalp ve damar, dolaşım sistemi, romatizmal hastalıklar ve astım hastalıklarında tedavi amaçlı kullanılıyor.
İçilebilen Şifa: Kızılcahamam Kaplıcası – Ankara
Ankara, şifalı sularıyla dünya sıralamasında önde gelen şehirlerden biri. Kızılcahamam ise, artık marketlerde bile rastlayabildiğimiz doğal içilebilen maden sularıyla meşhur. Ankara’nın kuzeyinde bulunan Kızılcahamam Kaplıcası, Roma ve Selçuklular zamanında da işletildiği bilinen Büyük ve Küçük Kaplıca’dan oluşuyor. Özellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde ziyaretçi akınına uğrayan kaplıcanın, modern konaklama tesislerinde şifalı bir tatil yapma şansınız var. 36 ile 50 derece arasında olan sıcak suların, karaciğer ve kalp hastalıklarından kadın hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.
Depresyona Birebir: Oylat Kaplıcası – Bursa
Çok eski bir geçmişe sahip olan Oylat Kaplıcası, Bursa’nın İnegöl’e çok yakın bir bölgesinde bulunuyor. Bu kaplıcanın suyuyla ilgili ölecek hastaları bile iyileştirdiğine dair bir inanış var. Mükemmel bir doğanın içinde bulunan Oylat Kaplıcası, sadece şifalı suyuyla değil temiz havası ve ormanın içinde bulunan yürüyüş parkuruyla da, sakin ve şifalı bir tatil için doğru adres. Osmanlı dönemindeki hamam kültürünü devam ettiren kaplıcanın 40 derece olan suyunun, özellikle ağrılı sinir hastalıkları için etkili olduğu biliniyor. Kaplıcaya 1 saatlik mesafede bulunan Oylat Şelalesi ve Oylat Mağarası’nı da görmeyi ihmal etmeyin.
Soğuğun İçindeki Sıcak: Diyadin Kaplıcaları – Ağrı
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin Kaplıcaları, Ağrı il merkezine 60 km. uzaklıkta bulunuyor. Ağrı’nın soğuk havasından sonra, şifa dağıtan sıcak sularında zaman geçirmek hem ruhunuzu hem vücudunuzu yenileyecek. Cilt hastalıkları, romatizma, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme hastalıkları, siyatik ve metabolizma bozukluğu gibi hastalıklarının tedavisinde yararlanılan Diyadin Kaplıcaları’nın şifalı suyu, ayrıca maden suyu niteliğinde. 12 ay boyunca hizmet veren tesiste konaklama imkanınız da bulunuyor.
Astımın Şifası: Armutlu Kaplıcası – Yalova
Yalova’nın Armutlu ilçesinde bulunan Armutlu Kaplıcası, ilçe merkezinin 4 km. kuzeyinde kalıyor. Türkiye’nin ilk kaplıca tesislerine ev sahipliği yapan Yalova’nın ünlenmesi Atatürk’ün burayı ziyaretiyle başlıyor. Termal bölge, 1. dereceden doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanı. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakınlığı dolayısıyla yerli turistin sık sık ziyaret ettiği bölge, yabancı turist tarafından da tercih edilen sağlık turizmi noktalarından.
Armutlu Kaplıcası, radyoaktivitesi yüksek kaplıcalar sınıfında bulunuyor. Asidin vücuttan atılmasında, sinirler üzerinde, iltihabi hastalıklarda ve kadın hastalıklarında, mide ve bağırsak hastalıklarında, yaraların iyileşmesinde, karaciğerin düzenli çalışmasında, hormonların iyileşmesinde yararlı olmasına rağmen; kanser, verem ve ilerlemiş kalp hastalıklarına iyi gelmeyebilir. Bölgede konaklamak için birçok lüks tesis var.
Şifası Renginde: Karahayıt Kaplıcası – Denizli
Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hayıtlı Kaplıcası, Pamukkale’nin beyaz görüntüsünün tam tersi olarak, çıkan suyun kızıl renge sahip olması sebebiyle küçük kırmızı travertenlere sahip. Şifalı suya bu rengi demir oranı yüksek metamorfik kayalar veriyor. Bölgenin toprağı da kırmızı renkte olduğu için, normal havuzlarının aksine burada kırmızı çamur havuzları görüyorsunuz. Karahayıt Kaplıcası’nın suyunun; kalp, damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma-siyatik, deri sinir, lumbago gibi hastalıkların yanı sıra; uyuz, sivilce, kaşıntı gibi deri hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
İstanbul’un Termali: Tuzla Kaplıcaları – İstanbul
Özellikle İstanbul’da yaşayanlar tarafından, yakınlığı dolayısıyla hafta sonları günübirlik geziler için bile tercih edilen Tuzla Kaplıcaları, şifalı sularıyla sadece İstanbulluların değil, yerli ve yabancı turistin de büyük ilgisini çekiyor. Sodyum oranı yüksek olan suyun, astım gibi üst solunum yolu hastalıklarının yanı sıra metabolizma ve cilt hastalıklarında da iyileştirici etkisi görülüyor.
Tesiste aynı zamanda termomineral bir havuz da bulunmakta.
Göynük – Bolu
Bolu Göynük kaplıcaları ve Göynük termal tesislerde bulunan suyun sıcaklığı yaklaşık 32- 33 derece arasındadır ve suyun bileşenleri kalsiyum bikarbonattır. Göynük termal sularının romatizma ve siyatik gibi hastalıkların tedavisinde yararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca Göynük termal otelleri içerisinde misafirler kapalı termal havuzlardan, jakuzi, sauna, spa ve masaj hizmetlerinden de yaralanabilmektedir.
Şifası Onaylı: Karacasu Kaplıcaları – Bolu
Bolu’ya 5 km. uzaklıkta bulunan Karacasu Kaplıcaları, Büyük ve Küçük Kaplıca olmak üzere iki kaplıcadan oluşuyor. Karadeniz’in muhteşem doğasının içinde, ormanlarla kaplı bir çevrede bulunan Karacasu Kaplıcaları’nın bulunduğu bölge “termal turizm merkezi” seçilmiş olup; burada Sağlık Bakanlığı’na bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunuyor.
Kaplıcanın termal suyunun; beyin ve sinir cerrahisi sonrasıdaki uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında tedavi edici etkisi olduğu biliniyor. Termomineralli bu suyun içme kürü olarak da iyileştirici etkisi olduğu var; ayrıca çok lezzetli ve şişelendiğinde uzun süre tadı bozulmadan saklanabilen bir su. Karacasu Kaplıcası’na gittiğinizde, Karadeniz’in eşsiz doğasının da tadını çıkarmayı unutmayın.
Suyu Tescilli: Gönen Kaplıcası – Balıkesir
Balıkesir’in Gönen ilçesinde bulunan Gönen Kaplıcası’nın suyundan hem içerek hem de banyo yaparak faydalanılabiliyor. Sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat açısından zengin değerlere sahip olan termal suyun sıcaklığı çok yüksek olduğundan (73 derece), banyo için havuzlarda soğutulmuş su kullanılıyor.
Gönen Kaplıcası’nın suyu 2012 yılında “dünyanın en mineralli suyu” suyu olarak tescillendi. 600 metrekarelik bir alana yayılan kaplıca, aynı zamanda “doğa harikası” olarak isimlendiriliyor. Mineralli suyun içilmesi, hazımsızlık ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği gibi; banyo yapılarak kullanıldığında kireçlenme gibi rahatsızlıklara ve ruhsal hastalıkların verdiği sıkıntılara çare olduğu biliniyor.
Ilıca – İzmir
Ilıca, güzel İzmir’e bağlı Çeşme’nin 6-7 km. doğusunda yer alan tatil, turizm ve kaplıca bölgesidir.
Çeşme Ilıca’nın su sıcaklığı ortalama 42 derece kadardır. Ilıca sularının banyo ve çamur kürleri; romatizmal hastalıklara, kadın hastalıklarına, metabolizma bozukluklarına iyi geldiği, içme kürlerinin ise müshil etkisi yaptığı, karaciğer, safra kesesi ve pankreasın salgı faaliyetini hızlandırdığı bilinmektedir.
Kozaklı – Nevşehir
Nevşehir’e bağlı Kozaklı ilçesinde özel yatırımlara ait olan termal oteller olduğu gibi Kozaklı Belediyesi’ne ait kaplıca tesisleri de bulunmaktadır.
Bu tesisler ile Kozaklı da her bütçeye ve zevke göre bir termal otel bulunmaktadır. Kozaklı termal suları; sodyum, kalsiyum ve klor içermektedir. Ayrıca Kozaklı kaplıca sularının sıcaklığı ise 27 derece ile 93 derece arasındadır ve romatizmal hastalıklara, cilt hastalıklarına, bağırsak, mide ve safra rahatsızlıklarına, deri rahatsızlıklarına, iltihaplı kadın hastalıklarına ve daha birçok rahatsızlığa iyi geldiği saptanmıştır.
Kütahya Termal Kaplıca Suları
Türkiye’de Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen 5 adet Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ile 73 adet Termal Turizm Merkezi bulunuyor. 73 adet Termal Turizm Merkezinden 9 tanesi ise Kütahya’da.
Sıcaklığı: 25 -43 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Romatizmal hastalıklar, kronik bel ağrısı, eklem hastalıkları, yumuşak doku hastalıkları, Ortopedik hastalıklar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası, genel stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılmaktadır. Suların kalsiyum ve florür iyonları ihtiva etmesi sebebi ile yaşlılarda kontrollü içme kürleri şeklinde kullanımı halinde kemik erimesinde yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılmakta, ayrıca kadın hastalıkları, karaciğer yetersizlikleri, böbrek ve safra kesesi iltihaplarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Konaklama Tesisleri: Termal Turizm Merkezinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 yıldızlı Yatırım Belgeli Kütahya Belediyesi Ilıca Harlek Termal Otel bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günü birlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri açık havuz ve hamamlar mevcuttur.
Sıcaklığı: 37-43 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Başta romatizmal hastalıklar olmak üzere; deri, kadın hastalıkları, sinir ve kas rahatsızlıklarına dair pek çok hastalığı iyileştirme gücüne sahip olan kaplıca suları, Evliya Çelebi’nin de övgüsünü kazanmıştır.
Konaklama Tesisleri: Gediz Murat Dağı Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için apart daireler ve bungalov evler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günü birlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri açık havuz ve hamamlar mevcuttur.
Sıcaklığı: 40- 85 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Romatizma, deri hastalıkları, sinir hastalıkları, eklem ve kas hastalıkları, böbrek, idrar yolları, sindirim sistemi ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.Konaklama Tesisleri: Gediz Ilıcasu Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca açılır kapanır özelliğiyle yaz ve kış aylarında kullanılabilen aquapark hizmet vermektedir.
Sıcaklığı: Sıcak su kaynağı 163 C°, kaplıca suyu 70-80 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Sağlık Bakanlığı Kaplıca İşletme Ruhsatına sahip, su analizlerinde de, mineralli suyun, tedavi edici unsurlara sahip olduğu Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır. Romatizmal hastalıklar, kronik bel ağrısı, eklem hastalıkları, yumuşak doku hastalıkları, ortopedik, beyin ve sinir cerrahisi sonrası, genel stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir. Ayrıca nevralji, cilt ve deri hastalıklarına, böbrek taşlarının dökülmesine, siyatik, kireçlenme, kadın hastalıkları ve sedef hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Konaklama Tesisleri: Eynal Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için otel ve apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri açık havuz, aquapark ve hamamlar mevcuttur.
Sıcaklığı: Sıcak su kaynağı 162 C°, kaplıca suyu 80-90 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Cilt ve deri hastalıkları, kireçlenme, mide ülseri, egzama, bel fıtığı, ortopedik rahatsızlıklar, böbrek taşlarının dökülmesi, her türlü romatizmal hastalıklar, siyatik, ruhen ve bedenen görülen yorgunluklar, kadın hastalıkları, nevralji, ameliyat sonrası rehabilitasyon, kırık çıkık gibi birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.
Konaklama Tesisleri: Simav Çitgöl Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri hamam mevcuttur.
Sıcaklığı: 90 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Kireçlenme, bel fıtığı, siyatik lumbago, romatizma, egzama, böbrek kumları, mide ülseri, nefrit, guatr, cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Konaklama Tesisleri: Naşa Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteye ziyaretçiler için apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günü birlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri hamam mevcuttur.
Sıcaklığı: 43 – 48 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Her türlü romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde özellikle mide, bağırsak sistemi, karaciğer ve safra kesesi üzerinde etkili olduğu, sindirimi kolaylaştırdığı ve bağırsak hareketlerini düzenlediği bilinmektedir.
Konaklama Tesisleri: Emet Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için otel ve apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri hamam mevcuttur.
Sıcaklığı: 38-40 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Eklem romatizması, kemik erimesi, kas iltihapları ve ağrıları, sinirsel hastalıklar, spor yaralanmaları, ruhsal hareket bozukluklarına iyi geldiği ifade edilmektedir.
Konaklama Tesisleri: Emet Dereli Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri açık havuz ve hamamlar mevcuttur.
Sıcaklığı: 32-34 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Kas ve iskelet hastalıklarının tedavisinde, ortopedik operasyonlar sonrası uzun süre hareketsiz kalma durumlarında, romatizma ve cilt hastalıklarının yanı sıra spor yaralanmaları ve açık yaraların kapanmasına da şifalı olduğu bilinen kaplıca suyu, bulunduğu bol oksijenli doğa ortamı nedeniyle astım hastalarının tercihi konumundadır.
Konaklama Tesisleri: Tavşanlı Göbel Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri açık havuz ve hamamlar mevcuttur.
Sıcaklığı: 51 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Romatizmal hastalıklarda, deri hastalıklarında, kas ve eklem ağrılarında, çeşitli kadın hastalıklarında ve içme kürleriyle de; böbrek taşı, mide-barsak sistemi, karaciğer safrakesesi hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir.
Konaklama Tesisleri: Hisarcık Esire Termal Turizm Merkezinde konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için apart daireler bulunmaktadır. Ayrıca Termal Turizm Merkezinde; günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri açık havuz ve hamamlar mevcuttur.
Sıcaklığı: 41 C° dir.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Kireçlenme ve eklem romatizmaları, iltihabi eklem hastalıkları, yumuşak doku romatizmaları, nörolojik hastalıklar, travmatik ve spor rahatsızlıklarının tedavisine iyi geldiği bilinmektedir.
Konaklama Tesisleri: Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Belgeli 4 yıldızlı Gülümser Hatun Termal Otel, Nehir Termal Otel, 3 Yıldızlı Yoncalı Termal Otel ve Yoncalı Huzur Apart Termal Otel Ayrıca Uygulama Oteli ve belediye belgeli apart oteller bulunmaktadır. Günübirlik gelen ziyaretçiler için termal sulardan faydalanabilecekleri Türk hamamı, açık ve kapalı havuzlar mevcuttur.
Etkili Olduğu Hastalıklar: Özellikle halk arasında kaşıntı, deri ve alerjik hastalıklara, sedef, kireçlenme, romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir. Ayrıca yaraların iyileşme hızlı kapanmasına faydalı olduğu bilinmektedir.
Dünyaca ünlü Kütahyalı Seyyah Evliya Çelebi, Seyehatnamesi’nde Kütahya kaplıcalarına dair görüşlerine ise şu ifadelerle yer vermiştir:
Yoncalı: “Kaplıcanın ılıman sıcaklıkta (40-44 °C) latif suyu vardır. Bütün Kütahya halkı, pek çok kişi kiraz mevsiminde büyük ve küçük çadırlar kurarak, beşer onar gün burada kalıp eğlenirler ve bu kaplıca hamamına girip sağlam vücuda sahip olurlar. Hatta cüzzam, beras (deride leke hastalığı) ve da’üs saleb (saç sakal ve kıl dökülmesi) gibi deri hastalıklarına da deva olan kaplıcadır. Yetmiş derde devadır.”
Simav Eynal Kaplıcaları: “Dünyada ve Anadolu’da birçok kaplıcayı gezdim, gördüm ama bunun gibisini görmedim. Böylesi yeryüzünde yoktur.”
Diğer kaplıcalarımız :
- Bursa Termal Kaplıca Suları
- Alanya Termal Kaplıca Suları
- Balçova Termal Kaplıca Suları
- Çekirge Termal Kaplıca Suları
- Çeşme Termal Kaplıca Suları
- Edremit Termal Kaplıca Suları
- Ilıca Termal Kaplıca Suları
- İnegöl Termal Kaplıca Suları
- Kemer Termal Kaplıca Suları
- Kozaklı Termal Kaplıca Suları
- Diyarbakır Termal Kaplıca Suları
- Çermik Termal Kaplıca Suları
- Konya Termal Kaplıca Suları
- Ilgın Termal Kaplıca Suları
- İsmil Termal Kaplıca Suları
- Çitgöl Termal Kaplıca Suları
- Eynal Termal Kaplıca Suları
- Yoncalı Termal Kaplıca Suları
- Sakarya Termal Kaplıca Suları
- Kuzuluk Termal Kaplıca Suları